Hutspot uit de oude doos

Hutspot kennen we natuurlijk allemaal als een ‘oer Hollandse stamppot’. Maar aardappelen komen helemaal niet uit Nederland – hoe werd dat dan vroeger gemaakt?  Met pastinaken in plaats van aardappelen! Met de licht zoete smaak van de pastinaak als lekkere aanvulling op de wortelen en de ui krijg je een heerlijke stamppot, net iets anders dan je gewend bent. Maar hoe maak je dat?

Per persoon heb je nodig:

  • 150 gram wortels, 150 gram pastinaak, 1/2 ui
  • Naar smaak: knoflook, zout en peper

Bereiding:

  • Schil de wortels en pastinaken, snijdt in blokjes,
  • Kook ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn, voeg naar smaak wat zout of een bouillonblokje toe aan het kookwater,
  • Bak de ui met knoflook in wat boter of olie, breng op smaak met wat peper en zout,
  • Giet de wortels en pastinaak af, maar hou wat kookwater apart,
  • Stamp de wortels en pastinaken, voeg kookvocht toe tot het geheel smeuïg is,
  • Meng de uien en knoflook door de stamppot.

Variatie tips:

  • Traditioneel gaan er vaak spekjes door de hutspot, maar gebakken walnoot is een lekkere vervanging,
  • Geef wat pit aan de stamppot door mosterd aan toe te voegen, of bak wat mosterdzaad mee met de ui en knoflook,
  • Voeg een takje verse tijm aan het kookwater toe.

Ook elke week een pakket lekkere groenten van het seizoen ontvangen? Kijk hier voor meer informatie.

Gerelateerd

Geef een reactie