Yacon

De Yacon is een een in Nederland nog vrij onbekend knol gewas uit de Andes, maar groeit ook goed in het Nederlandse klimaat. De knollen zijn wit van binnen en zijn erg sappig. De smaak wordt wel vergeleken met die van peren of meloen. De fruitige smaak geeft een vleugje zomer in de wintermaanden. Vanwege de fruitige smaak en textuur wordt de knol ook wel appelwortel genoemd.

Bewaren

De knollen zijn goed te bewaren. Ze kunnen niet tegen vorst, dus het moet een vorstvrije plek zijn. En niet te droog omdat de knollen anders gaan uitdrogen. Een koele plek zoals de kelder of bijkeuken is ideaal. Maar het beste is natuurlijk om ze gewoon op te eten.

Bereiding

De knol kan zowel rauw als gebakken of gekookt gebruikt worden. De fruitige smaak wordt minder bij verwarming en de knol kan daarom ook prima in meer hartige gerechten gebruikt worden. Daarnaast is het een lekkere frisse toevoeging aan salades, en natuurlijk kan de knol ook zonder toevoegingen gegeten worden zoals je een appel of peer zou eten.

Wel even schillen voor gebruik!

Gerelateerd

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.