Heilige boontjes en voedselbossen

1 minuten leestijd

Linder doet op dit moment de opleiding tot Velt-docent en geeft als voorschot binnenkort al twee lezingen bij Velt-Eindhoven:

17 februari: Zelf zaden vermeerderen en het behoud van genetische diversiteit.

https://i0.wp.com/beweegt.velt.be/braas/files/Heilig-boontje-5.jpg?resize=183%2C123In het jaar van de boon gaan we kijken hoe wij als moestuiniers kunnen bijdragen aan het behoud en de verspreiding van oude, niet-commerciële, rassen. Sinds de invoering van industriële landbouw zijn we een heel groot deel van de diversiteit aan beschikbare (bonen)rassen kwijtgeraakt. Dat wat bewaard is gebleven is grotendeels te danken aan amateurs die op volkstuinen en in achtertuinen de zaden van oude rassen zijn blijven verzamelen, zoals het heilige boontje of het Wieringer boontje. Tijdens deze workshop gaan we in op het hoe en waarom van je eigen zaden verzamelen.

9 maart: Voedselbos, ook in jouw tuin?

https://i0.wp.com/beweegt.velt.be/braas/files/Voedselbos-Ketelbroek.jpg?resize=281%2C176Voedselbossen zijn de afgelopen jaren steeds populairder aan het worden, en we horen er in Nederlands steeds meer over. Maar wat is nu een voedselbos? Kan dat alleen in het groot, of kan dat ook in uw achtertuin of volkstuin?

In deze lezing gaan we in op het idee en het ontstaan achter voedselbossen en waarom we ze zouden willen aanleggen. We schetsen verschillende mogelijkheden voor een voedselbos; van groente- en fruitteelt tot hout en notenproductie, van een ruime achtertuin of volkstuin tot een buurtmoestuin. Wat zijn de mogelijkheden, en de achterliggende principes? Hoe kunt u zelf beginnen?

Voor meer informatie en aanmelden zie de website van Velt Eindhoven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: