25 & 26 maart: start Permacultuur Jaartraining

2 minuten leestijd

Komend voorjaar start er weer een permacultuur jaartraining op de tuinderij. De cursus vind plaats om de week op zaterdag,  het eerste en laatste blok zijn beide een heel weekend. De cursus wordt gegeven op twee locaties die 5km van elkaar liggen: een woonhuis met tuin erom, typisch voorbeeld zone 1 permacultuur dus en een CSA tuinderij voor groenten en fruitteelt bij Oirschot, Tuinderij de Voedselketen. Voor ieder wat wils dus.

Zie de website van de Permacultuurschool Nederland voor inschrijven en praktische informatie  zoals de precieze data en prijzen.

Het aantal contacturen in deze cursus is ongeveer 190, ruim twee keer zoveel als de gangbare PDC en bestaat uit een mix van theorie en praktijk. Tussen de blokken door krijg je huiswerkopdrachten, tijd om de stof te laten zakken en je zelf in bepaalde zaken te verdiepen. Tijdens de cursus werk je bovendien aan een eigen ontwerp van een project of tuin naar keuze en wordt je begeleid in het ontwerpproces. Naast de permacultuur principes wordt ook aandacht  besteed aan plantenkennis, bodemkunde en andere theorie die voor permies handig is. Deze cursus is een stuk diepgaander dan een normale PDC en zeer geschikt als je al een concreet project hebt waarmee je aan de gang wilt.

Inhoud lesblokken

  • Blok 1: Inleiding permacultuur: ethiek van permacultuur, principes van permacultuur, ontwerptechnieken
  • Blok 2: Bodem: bodemleven, mulchen en andere vormen van composteren
  • Blok 3: Planten I: Permacultuurontwerpprincipes, plantenkunde, bos en bomen in permacultuur, bostuinsysteem, Zone 3 en 4
  • Blok 4: Planten II: permacultuur in de moestuin, combinatieteelt, zaden verzamelen, zone 1 en 2
  • Blok 5: Water en Klimaat: watercyclus, water in het landschap en in de tuin. klimaat en microklimaat.
  • Blok 6: Ontwerpmethodes: tuinontwerp. schaaltekenen, inmeten, observeren.
  • Blok 7: Ecologisch bouwen in permacultuur
  • Blok 8: Sociale permacultuur en economie: transition towns, samenwerken, geld
  • Blok 9: Examen, in groepen werken aan de eindopdracht, inleveren eindverslagen, presentatie projecten, uitreiking Permaculture Design Certificate

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: