Vlierbloesem

2 minuten leestijd

De vlier staat op het moment volop in bloei met de heerlijke geurige bloemenschermen. Mooi om te zien en heerlijk om te ruiken – maar ook erg lekker. Deze week zat er vlierbloesem in het pakket – maar wat kan je daar eigenlijk mee?

De makkelijkste is vlierbloesem water:

Doe de bloemschermen in een kan met water, voeg een of twee schijfjes gember toe, een schijfje citroen en roer 1 eetlepel suiker en de rest voor 1 minuut. Zet de kan in de koelkast, en drink tijdens het komende tropische weekend heerlijk verfrissende vlierbloesemdrank!

Je kan momenteel overal bloemschermen vinden en zelf plukken. Als je veel vlierbloesems kan plukken dan zijn er veel mogelijkheden: je kan de bloemen bijvoorbeeld drogen om er later thee van te zetten en je kan er limonade van maken. Er zijn online ook heel veel gerechten te vinden met vlierbloesem schermen, een favoriet is in beslag gedoopte bloemschermen in de frituur.

Een persoonlijke favoriet is vlierbloesemchampagne – een licht moeserend drankje dat een lekkere frisse smaak heeft, het doet een beetje aan lychees denken. Er schijnt ongeveer 1 procent alcohol in te zitten.

Voor 8 liter heb je nodig:

8 liter water
10 vlierbloesem schermen
1 kilo suiker
1 citroen in plakken
on-gezwavelde rozijnen
Het geheel bij elkaar in een pan of emmer doen, 12 uur afgedekt laten trekken (van te voeren wel goed door roeren om de suiker op te laten lossen in het water). Daarna filteren met een paar rozijnen (on-gezwaveld) in flessen overgieten, wel ongeveer 10cm tot de dop overlaten omdat het geheel gaat gisten. Dan de flessen eerst twee weken op een warme plek in de zon laten staan, en nog twee weken laten afrijpen op een koele plek.

Het fijne van dit recept is dat het drankje niet al te zoet wordt, ondanks de kilo suiker die er in gaat. Waarschijnlijk wordt de suiker (voor een deel) omgezet in de 1% alcohol die er in zit.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: