Eerste Boerenlandbouw conferentie: hoe versterken we onszelf in een industriële samenleving?

1 minuten leestijd

Zet in je agenda: zaterdag 23 maart BoerenLandbouw conferentie. Het thema is: hoe versterken we ons in een industriële samenleving? Dit is de eerste conferentie  van de nieuwe federatie van Toekomstboeren, de CSA vereniging, BioTuinders, Vereniging van Permacultuur boeren, BioVegan en andere boerenorganisaties en -initiatieven.

Ondanks de vele verhalen in de krant wordt de beweging richting duurzame landbouw nog steeds tegengewerkt. Ons landbouw en voedselsysteem zou groener moeten zijn. Met meer biodiversiteit. Aan meningen over hoe we dit moeten bereiken is geen gebrek.  Aan realiteitsbesef en praktijkkennis helaas wel.

Boeren die alternatieven bouwen kampen met steeds meer uitdagingen. Ze moeten zich verplaatsen omdat hun land voor woningen bestemd wordt. Winkels en groothandel, die toch al weinig betaalden, willen niet meer lokaal afnemen. Op akkers mogen geen bomen geplant worden en kunnen we niet experimenteren met agro-forestry. Zelf verwerken kan alleen met dure vergunningen die gemaakt zijn voor de industrie. Een zeker bestaan opbouwen als boer lijkt niet meer mogelijk omdat land kopen te duur is.

Daar gaat deze conferentie over: hoe kunnen we onszelf als boeren versterken in een maatschappij die naarstig naar duurzaamheid verlangt en ons tegelijkertijd tegenwerkt? We laten ons inspireren door boereninitiatieven. Met o.a. workshops over maaimeststoffen en plantaardige bemesting, de mogelijkheden die alternatieve vormen van markt bieden en hoe we land kunnen kopen via crowdfunding.

De conferentie zal plaatsvinden op 23 maart overdag in het midden van het land.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: