Werken aan een betere bodem

4 minuten leestijd

Op de Voedselketen werken we met plantaardige bemesting – omdat we denken dat het beter is voor de bodem, en voor de planten. Maar ook omdat we niet afhankelijk willen zijn van een veestapel. In de overgang naar meer extensieve vormen van veehouderij komt er steeds minder mest ter beschikking voor ander vormen van landbouw. Als een veehouder zelf krachtvoer produceert, is de mest van de koeien nodig om de kringloop te sluiten. Als koeien meer in de weide staan in plaats van op stal blijft er minder mest over om elders te gebruiken. En naarmate meer mensen overgaan op een plantaardig dieet zal de veestapel krimpen en daarmee de beschikbare mest.

Overschakelen van dierlijke mest naar plantaardige mest staat niet op zich – het valt binnen een bredere strategie van duurzaam bodembeheer waarbij je niet meer de planten voedt, maar de bodem zelf – en dan meer precies het bodemleven. Door te zorgen voor een gezond bodemleven kunnen voedingsstoffen voor planten beschikbaar gemaakt worden die anders onbereikbaar blijven. Schimmels spelen hier met name een belangrijke rol in, bijvoorbeeld door fosfaat die is vastgelegd in de bodem weer in de kringloop terug te brengen.

Maar hoe zorg je nou voor een gezonde bodem met een bloeiend bodemleven? En hoe weet je of het de goede kant op gaat met je bodem? Om die vragen te beantwoorden en je op gang te helpen dit in de praktijk te brengen organiseren we dit najaar verschillende workshops.

Voor wie liever lezend de diepte in gaat hebben we verschillende artikelen over het onderwerp gepubliceerd. Onderaan dit bericht vindt je een overzicht van de relevante artikelen.

Masterclass bodemleven onder de microscoop – 2 en 3 november

Deze masterclass gaat de diepte in en onderzoekt hoe je zelf het bodemleven kan herkennen onder de microscoop en hoe je zelf met een microscoop kan werken om dit te onder zoeken. De dagen zijn ook afzonderlijk te volgen, maar hou er rekening mee dat voor de praktijkdag een gedegen kennis van het bodemleven noodzakelijk is.

2 november – theorie: hoe zien de verschillende microorganismen en schimmels er uit onder de microscoop, wat kan je in de praktijk met deze informatie en waarom is het belangrijk dit te weten. 

3 november – praktijk: op deze dag gaan we praktisch aan de slag met de theorie van de eerste dag. Je leert werken met een microscoop, hoe je zelf goed een bodemmonster kan nemen en hoe je daarna een bodemanalyse uit kan voeren met de microscoop. Je kan hiervoor grond van je eigen plek meenemen zodat je aan het einde van de dag een idee hebt van het aanwezige bodemleven op jouw stukje grond.

  1. Meer informatie over de tijden, kosten een aanmelden vindt je hier.
  2. Direct aanmelden voor de masterclass of de afzonderlijke dagen kan hier.

Composteren voor een betere bodem – 16 november

Het herkennen van het bodemleven is natuurlijk maar de eerste stap, voor een gezonde bodem wil je dat bodemleven actief stimuleren. In deze workshop kijken we hoe je door middel van een hete compost dit bodemleven op gang kan brengen en stimuleren. We kijken welke stappen nodig zijn om een hete compost op te zetten, wat daarbij belangrijk is en waarom je dat zou willen doen. Het eerste deel van de dag bestaat uit de theorie er achter, in het tweede deel gaan we praktisch aan de slag met het opzetten van een hete compost.

De lezing van 2 november geeft een goede basis voor het volgen van deze workshop.

  1. Meer informatie over de tijden, kosten een aanmelden vindt je hier.
  2. Direct aanmelden voor workshop kan hier.

Achtergrond artikelen

Op onze website vindt je verschillende achtergrond artikelen over de thema’s waar we op de tuinderij mee werken. De relevante artikelen over bodemleven en bodembeheer hebben we hier voor je op een rij gezet.

Bodemvruchtbaarheid

  1. Naar een betere bodemvruchtbaarheid – wat is het belang van het bodemleven, waarom staat dit onder druk – en is het dus belangrijk hier actief aan te werken.
  2. DIY bodemvruchtbaarheid – zelf de bodemvruchtbaarheid  verbeteren, over de zin en onzin van de verschillende methoden.
  3. Actief beluchtte compostthee – een manier om zelf het bodemleven te stimuleren is het maken en gebruiken van actief beluchtte compostthee. Wat is, hoe werkt het en wat komt er bij kijken.

Bodembeheer in breder perspectief

  1. Wat je voor je plagen kan doen – een verkenning van het concept ‘natuurlijk evenwicht’ aan de hand van bodemgebonden plagen, of waarom een gezonde bodem essentieel is voor natuurlijk plaagbeheer.

  2. Omgaan met de droogte – een gezonde bodem is de basis voor omgaan met de droogte. Een interview van de Brabantse Milieu Federatie over onze bodemstrategiën om beter de droogte door te komen.

 

 

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.