Gezonde bodem

workshops | achtergrond artikelen

Op de Voedselketen werken we met plantaardige bemesting – omdat we denken dat het beter is voor de bodem, en voor de planten. Maar overschakelen van dierlijke mest naar plantaardige mest staat niet op zich. Het valt binnen een bredere strategie van duurzaam bodembeheer waarbij je niet de planten voedt, maar de bodem zelf – en dan meer precies het bodemleven.

Door te zorgen voor een gezond bodemleven kunnen voedingsstoffen voor planten beschikbaar gemaakt worden die anders onbereikbaar blijven. Schimmels spelen hier met name een belangrijke rol in, bijvoorbeeld door fosfaat die is vastgelegd in de bodem weer in de kringloop terug te brengen.

Workshops

Maar hoe zorg je nou voor een gezonde bodem met een bloeiend bodemleven? En hoe weet je of het de goede kant op gaat met je bodem? Om die vragen te beantwoorden en je op gang te helpen dit in de praktijk te brengen organiseren we verschillende workshops.

Vanwege het Coronavirus hebben we de workshops omgezet naar een online serie cursussen.

Interactieve online workshops voor een gezonde bodem

De cursus gaat door vanaf 10 deelnemers en wordt gegeven door Birgit Albersmeijer van Rijke Bodem.

Kosten: € 90 voor de hele serie. De modules zijn ook los te volgen, de kosten zijn per module aangegeven.

Meer informatie en aanmelden vindt je op de website van Rijke Bodem. Direct aanmelden of voor vragen kan je contact opnemen per mail via: SFW@albiwa.nl

Za 16 januari 2021 10:00 – 11:30 en 13:00 -14:30

Kosten: € 25,-

Samenwerking tussen plant en bodemleven: Hoe werkt die samenwerking precies? Hoe kunnen we hier gebruik van maken?

Za 16 januari 2021 15:00 – 16:30

Kosten € 15,-

De functies van de verschillende groepen micro-organismen:

Wat doen bacteriën, schimmels, protozoa en nematoden in de bodem en hoe ondersteunt dit de ecosysteemdiensten van de bodem?

Za 30 januari 2021 13:00 -14:30 en 15:00 – 16:30

Kosten: € 25,-

Micro-organismen kweken in compost:

Hoe werkt hete compostering? Welke materialen kan je gebruiken en in welke verhoudingen? Hoe zet je de hoop op en om? Hoe check je temperatuur en vochtigheid? Hoe werkt het omscheppen van de hoop?
Wormencompost, statische compost, koude compost komen zeer kort aan de orde.

Za 13 februari 2021 13:00 – 14:30 en 15:00 – 16:30

Kosten: € 25,-

Compostextract en compostthee maken

Hoe extraheer je de organismen uit compost in water? Hoe kweek je ze verder op in compost thee? Belangrijke kenmerken van een theemachine (belangrijk bij koop en zelf-bouw). Wanneer gebruik je thee en wanneer extract?

Za 27 februari 2021 13:00 – 14:30 en 15:00 – 16:30

Kosten: € 25,-

Het bodemleven herstellen met compost, extract en thee

Hoe kan je het bodemvoedselweb in de bodem herstellen? Wat zijn methodes om het bodemleven op de plaats van bestemming te brengen? Hoe veel organismen moet je gebruiken? Hoe vaak moet dit gebeuren?

Achtergrond artikelen

Op onze website vindt je verschillende achtergrond artikelen over de thema’s waar we op de tuinderij mee werken. De relevante artikelen over bodemleven en bodembeheer hebben we hier voor je op een rij gezet.

Algemeen

  1. Bodem, de basis van ons bestaan – Voor hetgeen zich onder onze voeten bevindt, worden in de meeste talen veel verschillende woorden gebruikt: aarde, grond, bodem, land. Maar wat is bodem nu eigenlijk? En hoe ontstaat deze?

Bodemvruchtbaarheid

  1. Naar een betere bodemvruchtbaarheid – wat is het belang van het bodemleven, waarom staat dit onder druk – en is het dus belangrijk hier actief aan te werken.
  2. DIY bodemvruchtbaarheid – zelf de bodemvruchtbaarheid  verbeteren, over de zin en onzin van de verschillende methoden.
  3. Actief beluchtte compostthee – een manier om zelf het bodemleven te stimuleren is het maken en gebruiken van actief beluchtte compostthee. Wat is, hoe werkt het en wat komt er bij kijken.

Bodembeheer in breder perspectief

  1. Wat je voor je plagen kan doen – een verkenning van het concept ‘natuurlijk evenwicht’ aan de hand van bodemgebonden plagen, of waarom een gezonde bodem essentieel is voor natuurlijk plaagbeheer

  2. Omgaan met de droogte – een gezonde bodem is de basis voor omgaan met de droogte. Een interview van de Brabantse Milieu Federatie over onze bodemstrategiën om beter de droogte door te komen.

Rijke Bodem

De workshops worden gegeven door Brigit Albertsmeier. Op de website van haar bedrijf Rijke Bodem vindt je onder meer de volgende achtergrond artikelen:

  1. Groenten willen ook schimmels – Groenten zijn pioniersplanten en willen bacterie-gedomineerde grond. Deze vaak gehoorde, ware uitspraak zet de meeste mensen op het verkeerde been. Hoe zit dit precies in elkaar?
  2. Koolstof opslaan in landbouwgrond – Volgens onderzoek van David Johnson is het mogelijk om grote hoeveelheden koolstof op te slaan in landbouwgrond indien er een volledig bodemvoedselweb aanwezig is in de bodem. Het gehalte aan organische stof gaat dus omhoog, tegelijkertijd stijgt de plantenbiomassa en het watervasthoudende vermogen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: