Gezonde bodem

workshops | achtergrond artikelen

Op de Voedselketen werken we met plantaardige bemesting – omdat we denken dat het beter is voor de bodem, en voor de planten. Maar overschakelen van dierlijke mest naar plantaardige mest staat niet op zich. Het valt binnen een bredere strategie van duurzaam bodembeheer waarbij je niet de planten voedt, maar de bodem zelf – en dan meer precies het bodemleven.

Door te zorgen voor een gezond bodemleven kunnen voedingsstoffen voor planten beschikbaar gemaakt worden die anders onbereikbaar blijven. Schimmels spelen hier met name een belangrijke rol in, bijvoorbeeld door fosfaat die is vastgelegd in de bodem weer in de kringloop terug te brengen.

Workshops

Maar hoe zorg je nou voor een gezonde bodem met een bloeiend bodemleven? En hoe weet je of het de goede kant op gaat met je bodem? Om die vragen te beantwoorden en je op gang te helpen dit in de praktijk te brengen organiseren we verschillende workshops.

Vanwege het Coronavirus hebben we de workshops omgezet naar een online serie cursussen.

Praktijkweekend: Micro-organismen herkennen, kweken, distribueren

zaterdag 24 april / zondag 25 april 2021, 10-16.30 in Nijkerk
plus optioneel online les introductie microscoop op vrijdag 23 april 19.30-21.00 uur
Vanaf 4 deelnemers
€ 200 (+ € 60 bij huur microscoop)
vanaf 2,5 weken voor begin van de cursus is aanmelding alleen nog maar mogelijk indien je zelf een microscoop meeneemt.

Aanmelding via: https://rijkebodem.eu/nl/informatie

Vrijdag avond: online sessie

Omgaan met de microscoop. Herkennen en tellen/meten van organismen aan de hand van plaatjes

Zaterdag

Compostextract en compostthee maken, humuszuren extraheren uit compost, bediening van de microscoop, preparaten van bodem of compost maken, leren de micro-organismen onder de microscoop te herkennen. Wie eerder de cursus bodemleven onder de microscoop heeft gevolgd kan direct aan de slag met het tellen en meten van de organismen. Composthoop opzetten en leren hoe je deze zou moeten omscheppen om allee delen goed heet te laten worden.

Zondag

Tellen van de organismen in de compostthee, gebruiken van de compostthee op bovengrondse deel van de planten, compostextract en compost op de bodem. Temperatuur en vochtigheid controleren van de composthoop.

Achtergrond artikelen

Op onze website vindt je verschillende achtergrond artikelen over de thema’s waar we op de tuinderij mee werken. De relevante artikelen over bodemleven en bodembeheer hebben we hier voor je op een rij gezet.

Algemeen

  1. Bodem, de basis van ons bestaan – Voor hetgeen zich onder onze voeten bevindt, worden in de meeste talen veel verschillende woorden gebruikt: aarde, grond, bodem, land. Maar wat is bodem nu eigenlijk? En hoe ontstaat deze?

Bodemvruchtbaarheid

  1. Naar een betere bodemvruchtbaarheid – wat is het belang van het bodemleven, waarom staat dit onder druk – en is het dus belangrijk hier actief aan te werken.
  2. DIY bodemvruchtbaarheid – zelf de bodemvruchtbaarheid  verbeteren, over de zin en onzin van de verschillende methoden.
  3. Actief beluchtte compostthee – een manier om zelf het bodemleven te stimuleren is het maken en gebruiken van actief beluchtte compostthee. Wat is, hoe werkt het en wat komt er bij kijken.

Bodembeheer in breder perspectief

  1. Wat je voor je plagen kan doen – een verkenning van het concept ‘natuurlijk evenwicht’ aan de hand van bodemgebonden plagen, of waarom een gezonde bodem essentieel is voor natuurlijk plaagbeheer

  2. Omgaan met de droogte – een gezonde bodem is de basis voor omgaan met de droogte. Een interview van de Brabantse Milieu Federatie over onze bodemstrategiën om beter de droogte door te komen.

Rijke Bodem

De workshops worden gegeven door Brigit Albertsmeier. Op de website van haar bedrijf Rijke Bodem vindt je onder meer de volgende achtergrond artikelen:

  1. Groenten willen ook schimmels – Groenten zijn pioniersplanten en willen bacterie-gedomineerde grond. Deze vaak gehoorde, ware uitspraak zet de meeste mensen op het verkeerde been. Hoe zit dit precies in elkaar?
  2. Koolstof opslaan in landbouwgrond – Volgens onderzoek van David Johnson is het mogelijk om grote hoeveelheden koolstof op te slaan in landbouwgrond indien er een volledig bodemvoedselweb aanwezig is in de bodem. Het gehalte aan organische stof gaat dus omhoog, tegelijkertijd stijgt de plantenbiomassa en het watervasthoudende vermogen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.