Afgelast: 25 juni: open dag & afhalen Solid

Door een vertraging in de levering moeten we de Solid afhaaldag én de open dag helaas af lassen.

Heb je besteld? Dan nemen we persoonlijk contact met je op voor een afhaal afspraak. Voor de open dag zoeken we een nieuwe datum – binnenkort hoor je hier meer over.

Meer lezen over “Afgelast: 25 juni: open dag & afhalen Solid”

Soil Food Web Summerschool: Workshops voor een gezonde bodem in theorie en praktijk

Een gezonde bodem is de basis voor een goede tuin of boerderij – maar hoe bereik je dat door het inzetten van het bodemleven, en hoe monitor je dat vervolgens met gebruik van de microscoop. Birgit Albertsmeier van Rijke Bodem organiseert deze zomer en najaar een serie workshops en lezingen over het onderwerp – ga voor meer informatie en aanmelden naar https://www.rijkebodem.eu/nl/cursussen/soil-food-web-summerschool

Meer lezen over “Soil Food Web Summerschool: Workshops voor een gezonde bodem in theorie en praktijk”

Tot 20 mei: bestel ook solidair met Solid

Dit jaar steunt Tuinderij de Voedselketen de jaarlijkse campagne van Solid.Europe. Solid.Europe verkoopt Europese producten via een zo kort mogelijke keten – zonder tussenpersonen en grote bedrijven. Zo kunnen boeren, arbeiders en producenten maximaal profiteren. En stimuleren we een ecologische en rechtvaardige wereld.

Meer lezen over “Tot 20 mei: bestel ook solidair met Solid”

Gezocht: Boerderij met 10 tot 20ha grond in het Groene Woud

Tuinderij de Voedselketen en Jade Reforestry willen samen uitbreiden in de regio het Groene Woud (NB).

Help ons met het vinden van de geschikte plek!

We zoeken naar:

  • een boerderij woning met bijgebouwen  (agrarische bedrijfswoning + stal of schuur)
  • 10 tot 20 hectare  (landbouwgrond, geen bosgrond)
  • regio het Groene Woud; ongeveer de driehoek Tilburg – Eindhoven – Den Bosch
Meer lezen over “Gezocht: Boerderij met 10 tot 20ha grond in het Groene Woud”

Samen op weg

Samen op weg naar de landbouw van de toekomst.

Op 8 maart 2022 vond in Nijmegen de jaarlijkse conferentie plaats van Toekomstboeren. Met een mooi en inspirerend programma vol praktische workshopt. De conferentie werd geopend door drie vrouwelijke leiders uit de Agro-ecologische beweging: Klarien Klingen (Toekomstboeren, Tuinderij de Wilde Peen), Bregje Hamelynck (Federatie Agro-ecologische Boeren, Us Hof), en Alex Schreiner (CSA Netwerk) van Tuinderij de Voedelketen.

Lees hier wat ze daar vertelde.

Meer lezen over “Samen op weg”

Vacature stage fruit en kruiden met bijverdienste.

We zijn per direct op zoek naar versterking voor ons team op de tuinderij!

Het afgelopen jaar hebben we onze klanten elke twee weken een fruit- en kruidenpakket aangeboden, voor komend seizoen zoeken we iemand om dit over te nemen. Het zal dit jaar nog niet voldoende opbrengen voor een (voltijd) inkomen maar wel voor een kleine bijverdienste. Leuk bijvoorbeeld in combinatie met een stage vanuit de Warmonderhof of landwijzer.

Meer lezen over “Vacature stage fruit en kruiden met bijverdienste.”

Agro-ecologie, permacultuur en regeneratieve landbouw

De laatste tijd zijn er een hoop ontwikkelingen in de landbouw. Naast de al langer bestaande biologische en biologisch-dynamische landbouw, hoor je de laatste jaren steeds meer over permacultuur, agro-ecologie en regeneratieve landbouw. Wat zijn nu precies de verschillen tussen al deze stromingen, en hoe groot zijn die?

In dit  achtergrond-artikel probeer ik te schetsen hoe deze verschillende vormen van landbouw zich hebben ontwikkeld de afgelopen eeuw.

Meer lezen over “Agro-ecologie, permacultuur en regeneratieve landbouw”

De laatste tijd zijn er een hoop ontwikkelingen in de landbouw. Naast de al langer bestaande biologische en biologisch-dynamische landbouw, hoor je de laatste jaren steeds meer over permacultuur, agro-ecologie en regeneratieve landbouw. Wat zijn nu precies de verschillen tussen al deze stromingen, en hoe groot zijn die?

In dit  achtergrond-artikel probeer ik te schetsen hoe deze verschillende vormen van landbouw zich hebben ontwikkeld de afgelopen eeuw.

Meer lezen over “Agro-ecologie, permacultuur en regeneratieve landbouw”

De Voedselketen (her)introduceert: het leermeester-gezellen systeem

Vroeger was praktijk onderwijs in handen van een soort beroepsvereniging, het gilde. Na een periode als (onbetaalde) leerling, kon je gezel worden. Als gezel kon je zelfstandig werken, en verdiende je de kost binnen de onderneming van de meester, terwijl je de kneepjes van het vak leerde, meester werd, en een eigen bedrijf startte.

Meer lezen over “De Voedselketen (her)introduceert: het leermeester-gezellen systeem”

Stage groenteteelt – 2 plekken vanaf 2022

Vanaf komend jaar hebben we weer stageplekken beschikbaar voor eerste en tweedejaars studenten van de BBL Warmonderhof. Studenten van Landwijzer (BE)  zijn natuurlijk ook welkom. Tijdens je stage loop je mee met Alex, onze meester-tuinder. Bij haar leer je de basis van het draaien van een CSA – pakketten bedrijf.

Meer lezen over “Stage groenteteelt – 2 plekken vanaf 2022”

Loop mee met de klimaatmars zaterdag 6 november.

Het klimaat eist actie! Overal om ons heen worden de effecten van klimaatverandering voelbaar. De huidige industriële landbouw is een belangrijke factor in de uitstoot van broeikasgassen, vergiftigd ons ecosysteem en brengt schade toe aan onze biodiversiteit, bodem – en waterkwaliteit. Schade die niet in de prijzen tot uitdrukking komt en die het voedsel uit dit systeem goedkoop doet lijken. De toekomstige generaties worden met de rekening opgezadeld. 

Meer lezen over “Loop mee met de klimaatmars zaterdag 6 november.”