Agro-ecologie voor tuinders

6 maandagen
Data 2023: 30-01, 06-02, 13-02, 20-02, 27-02, 06-03
Kosten: € 650,- ex btw, meld je aan door een mailtje te sturen naar tuinderij@devoedselketen.nl Leden van CSA Netwerk NL betalen € 550 ex btw.

Jaar na jaar merken we als tuinders dat het klimaat verder opwarmt, en extreem weer steeds vaker voorkomt.

Leer hoe je maatregelen kunt nemen om je tuin veerkrachtiger en beter bestand tegen extreem weer, droogte, hitte, en veel regen in eens. Leer hoe je de onrkuiddruk, en plaagdruk omlaag kunt brengen, zodat je meer tijd en energie overhoudt om je tuinplanning te volgen.

De cursus is gericht op bestaande CSA tuinders en andere market-gardeners. Ook is de cursus open voor mensen mensen die al een andere een cursus of opleiding hebben gevolgd, zoals de warmonderhof of landwijzer, en op het punt staan om ergens van start te gaan.

We behandelen een logische inrichting en werkwijze voor fijne en grove groenteteelt, in combinatie met groot- en kleinfruit. Tijdens de cursus worden onderwerpen theoretisch behandeld, een aantal dagen zullen op locaties van deelnemers gehouden worden en praktijksituaties besproken worden.

Onderwerpen
* Bodemecologie: Niet-kerende grondbewerking en no-dig; minder plagen en ziektes, minder verdroging, gezondere gewassen.
* Hydrologie: hoe verbeter je de waterhuishouding op en om je tuinderij, en zorg je voor minder nood tot beregening?
* Ecosystematisch plaagbeheer: hagen, poelen, en andere maatregelen, welke kun je inzetten of verbeteren op je tuinderij om de plagen en ziektes te verminderen?
* Agroforestry: Bomen in het landschap; hoe combineer je boomgewassen met éénjarige teelten?
* Bomen op de tuinderij: welke vrucht en noot gewassen passen op jou tuinderij, waar en hoe zou je die planten?
* Combinatieteelt en teeltplanning: hoe kan een slimme planning en boekhouding de werkdruk, onkruiddruk en verdroging verminderen?

Koffie en thee zijn voorzien, lunch moet zelf meegebracht worden.

Dagindeling
9.30u             koffie/thee
10.00u           start
12.30u           lunch pauze
14.30u           koffie/thee pauze
17.00u           eind