Permacultuur Jaarcursus

programma | docenten | praktische informatie

Tijden: zaterdag 10.00 – 18.00, zondag 9.30 tot 17.00
Docenten: Linder van den  Heerik
Gastlessen door Saskia van der Linden & Joanne Malotaux
Kosten: € 1450,- warme lunch op zaterdag inbegrepen
Locatie: Tuinderij de Voedselketen, Pallande 1 in Oirschot

Data 2022: 26 & 27 maart, 23 & 24 april, 21 & 22 mei, 25 & 26 juni, 24 & 25 september, 22 & 23 oktober, 26 & 27 november, 17 & 18 december, 14 & 15 januari

Lopende cursussen:

Data cursus Almere ’21: 19 & 20 juni, 17 & 18 juli, 18 & 19 september, 16 & 17 oktober, 13 & 14 november, 11 & 12 december, 22 & 23 januari ’22, 19 & 20 februari ’22.

Data ’21: 10 & 11 april, 1 & 2 mei, 5 & 6 juni, 25 & 26 september, 23 & 24 oktober, 20 & 21 november, 18 & 19 december, 15 & 16 januari ’22, 12 & 13 februari ’22

Aanmelden

In 9 weekenden leer je de ecologische- en ontwerpprincipes van permacultuur. Je leert de theorie achter en de uitvoering van de praktische toepassing van permacultuur. Voor wie serieus aan de slag wil in eigen tuin, volkstuin, buurtmoestuin of tuinderij/boerderij. Met extra aandacht voor ecologie en ethiek – de kern van waar permacultuur zich op baseert.

Je maakt een ontwerp en een eindverslag over jouw project – en leert zo de nieuwe kennis direct toepassen in de praktijk.

Programma

De volgende onderwerpen komen in de cursus aan bod, het precieze programma ontvang je na aanmelding.

 • Introductie Permacultuur
 • Ecologie en klimaat
 • Bodem: basis + verdieping
 • Planten: basis + verdieping
 • Ethiek: basis + verdieping
 • Ontwerpen: basis + verdieping
 • Sociale Permacultuur: basis + verdieping
 • Ecologisch bouwen
 • Toepassing van de principes in de praktijk
 • Examenopdracht – gezamenlijk een Permacultuur ontwerp maken
 • Huiswerk: verdiepingsopdrachten
 • Eigen ontwerp: tijdens de cursus werk je aan een ontwerp voor je eigen project of tuin. Tijdens de lessen is ruimte deze ontwerpen te bespreken en vragen aan de groep en docenten voor te leggen.

Docenten

Je krijgt les van een gedreven team docenten die je helpen de aangereikte theorie toe te passen op een eigen project, waar je gedurende de cursus een ontwerp voor maakt, en een eindverslag over schrijft. Aan de hand van het verslag en huiswerkopdrachten leer je geleidelijk om de principes toe te passen in je eigen situatie.

Linder van den Heerik is sinds 2012 actief als docent permacultuur voor verschillende organisaties, en heeft sindsdien ook zijn eigen bedrijf in de permacultuur, hij ontwierp en legde tuinen aan, en startte in 2015 samen met Alex Schreiner permacultuur tuinderij De Voedselketen. Hij is gedreven en nuchter en heeft een praktische insteek.

Joanne Malotaux studeerde biologie en bos- en natuurbeheer in Utrecht en Wageningen, en specialiseerde zich daar in ecologie. Nu is ze sinds 2015 biologiedocent op een middelbare school, waar ze zich veel bezighoudt met onderwijsontwikkeling, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Permacultuur is voor haar de logische toepassing van haar ecologische kennis in de land- en tuinbouw.

Joanne en Linder leerden elkaar kennen op het permacultuur festival in 2014 en konden zich direct goed vinden in elkaars visie op permacultuur. Waar de een vanuit land- en tuinbouw komt en de ander vanuit ecologie ontmoeten ze elkaar in het midden van cultuur en natuur: permacultuur. Samen gaan ze je met een educatief goed onderlegde cursus aan de hand van wetenschappelijk inzicht vanuit de ecologie, en praktische ervaring van de tuinbouw kennis laten maken met de gereedschappen die permacultuur je kan bieden om je leven, tuin en huishouden duurzamer, ecologischer en productiever te maken.

Het blok ethiek wordt gegeven door Saskia van der Linden. Lees hier over haar insteek in ethiek en permacultuur.

Stel een vraag

Praktische informatie

Kosten
€1325,-
Inclusief een warme lunch op zaterdag, lunch op zondag moet je zelf meebrengen.

Duur
9 weekenden, maandelijks.
Op zaterdag starten we om 10.00 uur, met om 12:30 warme lunch. De zaterdag wordt om 18 uur afgesloten. Op de zondagen starten we telkens om 09.30 uur en gaan we door tot 17.00 uur. Het zijn intensieve dagen.

Overnachting
Er zijn verschillende bed and breakfasts in de buurt waar overnacht kan worden. Voor mensen met een smalle beurs, die bijvoorbeeld ook met openbaar vervoer moeten reizen kunnen wij eventueel wat anders regelen.

Bereikbaarheid
De locatie is met openbaar vervoer niet supergoed bereikbaar, vooral als je gewend bent aan de randstad. Graag willen we carpoolen aanmoedigen, en zullen we voor de start van de cursus (met toestemming) jullie een lijst met elkaar gegevens sturen om dit te faciliteren. Mocht het nodig zijn dan komen we je graag ophalen bij het dichtstbijzijnde treinstation.

Certificaat
Als je de cursus succesvol afrond, dit houdt in dat je 80% aanwezigheid had, je huiswerk hebt gemaakt, een verslag hebt ingeleverd en de eindopdracht tijdens het laatste blok goed hebt doorlopen, krijg je een certificaat. Dit certificaat is een internationaal erkende PDC. Deze heb je nodig als je ooit voor een permacultuur diploma zou willen gaan, en soms als je wilt WWOOF’en op permacultuur boerderijen in bepaalde populaire regio’s. Wij zien het vooral als een trofee op het doorlopen van een intensieve cursus. Aan het einde van de cursus ken je de basics en sta je aan het begin van je perma-leerweg.

Praktijk ervaring opdoen
Wil je graag meer praktijkervaring opdoen, dan kan je telkens de vrijdag voor de cursus meewerken op de tuinderij. De cursus heeft een beperkt aantal contact uren, die worden vooral besteed aan de lesstof, voor vrijwilligerswerk hoef je naar onze mening geen geld te betalen. Het is de bedoeling dat je de toepassing in de praktijk vooral leert aan de hand van huiswerk, en je eigen projectopdracht. Wil je meer ervaring opdoen, dan kun je je dus aanmelden om mee te werken op de tuinderij.

Aanmelden

Stel een vraag

5 gedachten over “Permacultuur Jaarcursus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: