Wat zijn Agro-ecologie & Permacultuur

Agro-ecologie en permacultuur zijn twee stromingen in de land- en tuinbouw, die een stuk verder gaan dan biologische landbouw. Waar biologische landbouw vooral de synthetische stoffen, zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen, vervangt voor natuurlijke mest en bestrijdingsmiddelen, gaan permacultuur en agro-ecologie verder en gebruiken moderne kennis vanuit de wetenschap over ecologie, biologie en bodemwetenschappen, om een landbouw vorm te geven die onderdeel uitmaakt van een natuurlijk landschap met ruimte voor biodiversiteit, ecologie en hydrologie, waar natuur en landbouw hand in hand gaan en elkaar positief beïnvloeden.


Agro-ecologie is een term die in Zuid-Amerika is ontstaan in de ecologische landbouwbeweging daar. De drie pijlers van agro-ecologie zijn wetenschap, boerenpraktijk, en bewegingsopbouw. De term wordt nu wereldwijd als een soort koepelterm gebouwd waar een veelheid van verschillende stromingen en land- en tuinbouwmethodes onder vallen.

Permacultuur is een term die in Australië is ontstaan, en combineert eeuwenoude land- en tuinbouwpraktijken met moderne wetenschap en ethiek. De pijlers van permacultuur wordt gevormd door drie ethische principes en een set ontwerpprincipes die grotendeels zijn afgeleid van de werking van ecosystemen.

In de permacultuur en agro-ecologie creëren we landschappen met veel ruimte voor natuur, met hagen, bosjes, open plekken, poelen en een hoge biodiversiteit. Deze vormen van landbouw dragen niet alleen bij aan het oplossen van klimaatproblemen en de instorting van onze biodiversiteit, ze zijn ook weerbaarder voor de negatieve effecten van die klimaatverandering en kunnen de hydrologie van ons landschap herstellen. Tegelijk hebben beide bewegingen een stevige voet in sociale bewegingen die dit ook op een eerlijke manier voor iedereen, boer en burger, proberen te bereiken.

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: