Gezonde bodem

workshops | achtergrond artikelen

Op de Voedselketen werken we met plantaardige bemesting – omdat we denken dat het beter is voor de bodem, en voor de planten. Maar overschakelen van dierlijke mest naar plantaardige mest staat niet op zich. Het valt binnen een bredere strategie van duurzaam bodembeheer waarbij je niet de planten voedt, maar de bodem zelf – en dan meer precies het bodemleven.

Door te zorgen voor een gezond bodemleven kunnen voedingsstoffen voor planten beschikbaar gemaakt worden die anders onbereikbaar blijven. Schimmels spelen hier met name een belangrijke rol in, bijvoorbeeld door fosfaat die is vastgelegd in de bodem weer in de kringloop terug te brengen.

Workshops

Maar hoe zorg je nou voor een gezonde bodem met een bloeiend bodemleven? En hoe weet je of het de goede kant op gaat met je bodem? Om die vragen te beantwoorden en je op gang te helpen dit in de praktijk te brengen organiseren we verschillende workshops.

Vanwege het Coronavirus hebben we de workshops omgezet naar een online serie cursussen.

Prijzen: we willen graag een eerlijke prijs rekenen voor onze workshops. Daarom hebben we besloten een glijdende schaal te hanteren – meer deelnemers betekend dat we de kosten met meer mensen delen, en dat we de prijs kunnen verlagen.

Bij deelname aan twee of meer sessies ontvang je € 5,- korting op de totaal prijs.

Het bodemvoedselweb en de plant

Aanmelden

 • Zaterdag 18 april 15-17 uur
 • Zondag 19 april 10-12 uur

Kosten: € 17 – 43 (35-10 deelnemers)

In deze lezing duiken we de diepte in rond het thema bodemvoedselweb:

Wat is het bodemvoedselweb en hoe werkt het samen met de planten? Wat is de functie van bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden en microgeleedpotigen?

Het bodemleven herkennen onder de microscoop

Aanmelden

 • Zondag 19 april 14-16 uur

€ 12 – 25 (35-10 deelnemers)

In deze sessie bekijken we hoe het bodemleven er uit ziet onder de microscoop en waar je op moet letten bij de herkenning er van. Met ruimte voor discussie en vragen.

Het bodemleven kweken in compost om de bodem te herstellen

Aanmelden

 • Zaterdag 25 april 10-12 uur
 • Zaterdag 25 april 14-16 uur

€ 17 – 43 (35-10 deelnemers)

Hoe zet je zelf een hete compost op, met als doel het bodemleven op gang te brengen? We beginnen de dag met de theorie achter heet composteren, daarna doorlopen we de stappen die nodig zijn om een goede hete composthoop op te zetten:

 • Waarom heet composteren?
 • Zijn er alternatieven voor hete compostering die een even goed resultaat geven?
 • Hoe krijg je een zo groot mogelijke diversiteit aan organismen in de compost?
 • Hoe verhoog je de waarschijnlijkheid dat er zo veel mogelijk schimmels in de compost komen?
 • Welke ingrediënten kan je gebruiken?
 • Wanneer, hoe en hoe vaak schep je de hoop om?
 • Hoe houd je temperatuur en vochtigheid binnen het goede bereik?
 • Wanneer is de compost klaar voor gebruik?

Achtergrond artikelen

Op onze website vindt je verschillende achtergrond artikelen over de thema’s waar we op de tuinderij mee werken. De relevante artikelen over bodemleven en bodembeheer hebben we hier voor je op een rij gezet.

Algemeen

 1. Bodem, de basis van ons bestaan – Voor hetgeen zich onder onze voeten bevindt, worden in de meeste talen veel verschillende woorden gebruikt: aarde, grond, bodem, land. Maar wat is bodem nu eigenlijk? En hoe ontstaat deze?

Bodemvruchtbaarheid

 1. Naar een betere bodemvruchtbaarheid – wat is het belang van het bodemleven, waarom staat dit onder druk – en is het dus belangrijk hier actief aan te werken.
 2. DIY bodemvruchtbaarheid – zelf de bodemvruchtbaarheid  verbeteren, over de zin en onzin van de verschillende methoden.
 3. Actief beluchtte compostthee – een manier om zelf het bodemleven te stimuleren is het maken en gebruiken van actief beluchtte compostthee. Wat is, hoe werkt het en wat komt er bij kijken.

Bodembeheer in breder perspectief

 1. Wat je voor je plagen kan doen – een verkenning van het concept ‘natuurlijk evenwicht’ aan de hand van bodemgebonden plagen, of waarom een gezonde bodem essentieel is voor natuurlijk plaagbeheer

 2. Omgaan met de droogte – een gezonde bodem is de basis voor omgaan met de droogte. Een interview van de Brabantse Milieu Federatie over onze bodemstrategiën om beter de droogte door te komen.

Rijke Bodem

De workshops worden gegeven door Brigit Albertsmeier. Op de website van haar bedrijf Rijke Bodem vindt je onder meer de volgende achtergrond artikelen:

 1. Groenten willen ook schimmels – Groenten zijn pioniersplanten en willen bacterie-gedomineerde grond. Deze vaak gehoorde, ware uitspraak zet de meeste mensen op het verkeerde been. Hoe zit dit precies in elkaar?
 2. Koolstof opslaan in landbouwgrond – Volgens onderzoek van David Johnson is het mogelijk om grote hoeveelheden koolstof op te slaan in landbouwgrond indien er een volledig bodemvoedselweb aanwezig is in de bodem. Het gehalte aan organische stof gaat dus omhoog, tegelijkertijd stijgt de plantenbiomassa en het watervasthoudende vermogen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.