Permacultuur Jaartraining

1463759_217450611767786_661550515_n

In 8 weekenden leer je de ecologische principes en ontwerpprincipes waar permacultuur op gebaseerd is. Je krijgt veel te weten over de theorie achter en de uitvoering van de praktische toepassing van permacultuur in en om huis, tuin en in de land- en tuinbouw. Voor wie serieus aan de slag wil in eigen tuin, volkstuin, buurtmoestuin of tuinderij/boerderij. In deze cursus wordt extra aandacht besteed aan ecologie en ethiek, aangezien deze twee zaken in onze ogen de kern vormen waar permacultuur zich op baseert.

Je krijgt les van een gedreven team docenten die je helpen de aangereikte theorie toe te passen op een eigen project, waar je gedurende de cursus een ontwerp voor maakt, en een eindverslag over schrijft. Aan de hand van het verslag en huiswerkopdrachten leer je geleidelijk om de principes toe te passen in je eigen situatie.

Linder van den Heerik is sinds 2012 actief als docent permacultuur voor verschillende organisaties, en heeft sindsdien ook zijn eigen bedrijf in de permacultuur, hij ontwierp en legde tuinen aan, en startte in 2015 samen met Alex Schreiner permacultuur tuinderij De Voedselketen. Hij is gedreven en nuchter en heeft een praktische insteek.

Joanne Malotaux studeerde biologie en bos- en natuurbeheer in Utrecht en Wageningen, en specialiseerde zich daar in ecologie. Nu is ze sinds 2015 biologiedocent op een middelbare school, waar ze zich veel bezighoudt met onderwijsontwikkeling, onder andere op het gebied van duurzaamheid. Permacultuur is voor haar de logische toepassing van haar ecologische kennis in de land- en tuinbouw.

Joanne en Linder leerden elkaar kennen op het permacultuur festival in 2014 en konden zich direct goed vinden in elkaars visie op permacultuur. Waar de een vanuit land- en tuinbouw komt en de ander vanuit ecologie ontmoeten ze elkaar in het midden van cultuur en natuur: permacultuur. Samen gaan ze je met een educatief goed onderlegde cursus aan de hand van wetenschappelijk inzicht vanuit de ecologie, en praktische ervaring van de tuinbouw kennis laten maken met de gereedschappen die permacultuur je kan bieden om je leven, tuin en huishouden duurzamer, ecologischer en productiever te maken.

Het blok ethiek wordt gegeven door Saskia van der Linden. Lees hier over haar insteek in ethiek en permacultuur.

Stel een vraag

Praktische info

Kosten
€1170,-
Dit is inclusief een avondmaaltijd op de zaterdagen.
Lunches moet je zelf meebrengen.

Duur
8 weekenden, maandelijks.
Op zaterdag starten we om 10.00 uur, ’s avonds na de maaltijd kijken we gezamelijk een film die aansluit bij het onderwerp dat is behandeld. Op de zondagen starten we telkens om 09.30 uur en gaan we door tot 17.00 uur. Het zijn intensieve dagen.

Locatie
Liempde & Oirschot
De lessen vinden goeddeels binnen plaats, de praktijklokaties zijn de tuinderij en de prive tuin van een van de tuinders.

Overnachting
Er zijn verschillende bed and breakfasts in de buurt waar overnacht kan worden. Voor mensen met een smalle beurs, die bijvoorbeeld ook met openbaar vervoer moeten reizen kunnen wij eventueel wat anders regelen.

Bereikbaarheid
De locaties zijn met openbaar vervoer niet supergoed bereikbaar, vooral als je gewend bent aan de randstad. Graag willen we carpoolen aanmoedigen, en zullen we voor de start van de cursus (met toestemming) jullie een lijst met elkaar gegevens sturen om dit te faciliteren. Mocht het nodig zijn dan komen we je graag ophalen bij het dichtsbijzijnde treinstation

Certificaat
Als je de cursus succesvol afrond, dit houdt in dat je 80% aanwezigheid had, je huiswerk hebt gemaakt, een verslag hebt ingeleverd en de eindopdracht tijdens het laatste blok goed hebt doorlopen, krijg je een certificaat. Dit certificaat is een internationaal erkende PDC. Deze heb je nodig als je ooit voor een permacultuur diploma zou willen gaan, en soms als je wilt WWOOF’en op permacultuur boerderijen in bepaalde populaire regio’s. Wij zien het vooral als een trofee op het doorlopen van een intensieve cursus. Aan het einde van de cursus ken je de basics en sta je aan het begin van je perma-leerweg.

Special offer!
Praktijk ervaring opdoen
Wil je graag meer praktijkervaring opdoen, dan kan je telkens de vrijdag voor de cursus meewerken op de tuinderij. De cursus heeft een beperkt aantal contact uren, die worden vooral besteed aan de lesstof, voor vrijwilligerswerk hoef je naar onze mening geen geld te betalen. Het is de bedoeling dat je de toepassing in de praktijk vooral leert aan de hand van huiswerk, en je eigen projectopdracht. Wil je meer ervaring opdoen, dan kun je je dus aanmelden om mee te werken op de tuinderij.

Onderwerpen en lesplanning

Blok

Dag

Onderwerp

Datum

1

zaterdag

Introductie

7 april

 

zondag

Ecologie + klimaat

8 april

2

zaterdag

Bodem I

12 mei

 

zondag

Planten I –

13 mei

3

zaterdag

Bodem II

2 juni

 

zondag

Ethiek I

3 juni

4

zaterdag

Ethiek II

1 september

 

zondag

Ontwerpen I

2 september

5

zaterdag

Toepassing / praktijk

6 oktober

 

zondag

Ontwerpen II

7 oktober

6

zaterdag

Inhaal

3 november

 

zondag

Ecologisch bouwen

4 november

7

zaterdag

Sociaal I

24 november

 

zondag

Sociaal II

25 november

8

zaterdag

Examenopdracht

15 december

 

zondag

Examenopdracht

16 december

Stel een vraag

Gerelateerd

3 gedachten over “Permacultuur Jaartraining

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.