Nachtvlinderonderzoek op de tuinderij

1 minuten leestijd

Auteur: Jasper de Vries

Om een idee te krijgen van de biodiversiteit op de Tuinderij zijn we dit jaar gestart met een onderzoek naar nachtvlinders.

Nachtvlinders bieden dankzij hun soortenrijkdom goede indicatoren voor de kwaliteit en biodiversiteit in leefgebieden. Anders dan vele andere insecten laten nachtvlinders zich vrij makkelijk zien omdat de meeste soorten op licht afkomen, te lokken zijn met stroopmengsels en/of feromonenpreparaten. Daarnaast zijn de meeste soorten redelijk makkelijk van elkaar te onderscheiden en te determineren.

Vanuit het negende ontwerpprincipe van Bill Mollison is het streven naar een zo hoog mogelijke diversiteit erg belangrijk. Een natuurlijk systeem is veerkrachtiger wanneer de diversiteit hoog is, en verminderd de kwetsbaarheid voor verschillende bedreigingen. Daarom is het van belang om hier onderzoek naar te doen. Verder kan het handig zijn om plaaginsecten te identificeren en eventuele schade te proberen te voorkomen. Het is namelijk wel een bron van inkomen en dus relevant om grote schadeposten te beperken.

Afgelopen maart zijn we met de tellingen van start gegaan en dit zal doorgaan tot het einde van het jaar. Van alle soorten wordt bekeken van welke waardplanten ze afhankelijk zijn en of deze voorkomen op de tuinderij. Hierdoor kan je vaststellen welke soorten de tuinderij daadwerkelijk als habitat gebruiken.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met een nachtvlinderval en laken. Alle soorten en aantallen worden genoteerd en ingevoerd in een daarvoor bestemde online portaal.

In de afgelopen drie maanden zijn er al bijna 200 soorten macro- en micronachtvlinders geteld. Een prima resultaat voor zo’n korte periode.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: