Samen op weg

2 minuten leestijd
Samen op weg naar de landbouw van de toekomst.

Op 8 maart 2022 vond in Nijmegen de jaarlijkse conferentie plaats van Toekomstboeren. Met een mooi en inspirerend programma vol praktische workshopt. De conferentie werd geopend door drie vrouwelijke leiders uit de Agro-ecologische beweging: Klarien Klingen (Toekomstboeren, Tuinderij de Wilde Peen), Bregje Hamelynck (Federatie Agro-ecologische Boeren, Us Hof), en Alex Schreiner (CSA Netwerk) van Tuinderij de Voedelketen.

Lees hier wat ze daar vertelde.

We komen bij elkaar in een gekke tijd. De gevolgen van klimaatverandering worden steeds meer zichtbaar en de tijd om te handelen steeds korter. We zitten midden in een wereldwijde pandemie en nu is er in Europa een oorlog uitgebroken. Je zou er alle hoop door verliezen.

Ik zie dat anders. Ik sta hier niet om het einde der tijden aan te kondigen of bij de pakken neer te gaan zitten. Ondanks de donkere wolken zie ik een zonnige toekomst.

Een toekomst waarin het boerenbedrijf weer onderdeel is van een bredere gemeenschap, en werkt met de natuur als partner in plaats van als vijand. En ik weet dat het kan: we staan hier vandaag namelijk met een zaal vol boeren die dat nu al doen.

Boeren die een alternatief kunnen bieden voor de problemen waar we als maatschappij tegen aanlopen. Niet alleen omdat we geen andere keuze meer hebben dan het roer om gooien, maar juist omdat het de beste toekomst is die we ons kunnen wensen.

Een toekomst waar de landbouw er niet alleen aan bijdraagt de schade te herstellen die al gedaan is, maar die ook veerkrachtig genoeg is om met de onvermijdelijke veranderingen om te gaan.

Op mijn tuinderij, Tuinderij de Voedselketen, vormt een gezonde bodem de basis van het bedrijf. Omdat een gezonde bodem de planten voed en ze sterk maakt. Omdat een gezonde bodem zorgt voor diversiteit en voor veerkracht. Omdat een gezonde bodem er op die manier zorg voor draagt dat plagen geen bedreiging meer vormen.

Ik zie dat het zelfde voor de maatschappij als geheel. Als de basis gezond is, dan krijgen de plagen geen kans. En net als met een gezonde bodem is dat een proces en niet een omslag die van de ene op de andere dag plaats vindt. Het is een proces dat lang duurt en energie kost.

Het is een proces dat de pioniers onder ons al decennia geleden in gang gezet hebben, en waar de boeren van nu op voort bouwen. Een proces dat nu vorm begint te krijgen en dat nu vrucht begint te dragen.

Nu de bodem goed is, en de urgentie duidelijk kunnen we die verandering in gang zetten. Het enige wat we daar voor hoeven te doen is de handen in een slaan, niet bang zijn onze stem en ons verhaal te laten horen en zo gezamenlijk op trekken in al onze diversiteit. Want uiteindelijk is het juist die diversiteit die ons als beweging de veerkracht geeft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: