Zelf leren

ADVIES

Naast groenten verbouwen we op de Voedselketen ook kennis. Kennis over uiteenlopende onderwerpen van permacultuur en de bodem tot ontwerpen en ethiek. We zijn nieuwsgierig en blijven daarom zelf steeds leren en experimenteren – allemaal gebaseerd op en getoetst aan de dagelijkse praktijk op de tuinderij.

Natuurlijk proberen we die kennis ook voor anderen toegankelijk te maken. Hieronder de verschillende mogelijkheden, van no-budget opties tot losse workshops of een intensieve jaartraining.

Een overzicht van al onze activiteiten vindt je in onze agenda. Hier kondigen we ook onze jaarlijkse open dag aan die eind augustus plaats vindt.

Boek

Eind 2018 kwam het boek Permacultuur, van Appelboom tot Zeekool uit. Het is een introductie in de principes van permacultuur en kijkt hoe je dit in je eigen tuin toe kan passen. Een afwisseling van theorie en praktijk waarbij aan de hand van 5 voorbeeldtuinen wordt gekeken hoe een permacultuur tuin er uit kan zien.

Het boek is geschreven door Linder van den Heerik samen met Greet Tijskens en werd uitgegeven door Velt.

Meer informatie over het boek, kosten en bestellen vindt je hier.

Meewerkdagen

Het meeste leer je natuurlijk door zelf lekker aan de slag te gaan en de handen uit de mouwen te steken. Daarom organiseren we meerdere keren per jaar meewerkdagen. Op die dagen pakken we bijvoorbeeld grotere klussen op zoals de aanplant van bomen en struiken, onderhoud aan de verschillende elementen op de tuinderij zoals het knotten van wilgen, onderhoud aan de takkenril of vrij maken van de vijver. Maar natuurlijk gaan we in het hoogseizoen ook op de tuinderij zelf ana het werk met het voorbereiden en inplanten van bedden, of wieden van de vaste planten.

Op een meewerkdag wisselen we werken af met inhoud: van 11 tot 16 kan je aanhaken met om 13 een uur pauze met rondleiding over de tuinderij. Tijdens het werken is er natuurlijk volop gelegenheid om vragen te stellen.

Je vindt de geplande meewerkdagen in onze agenda, aanmelden kan hier. De eerste mogelijkheid is op 3 en 4 december wanneer we met de aanplant van het voedselbos gedeelte gaan beginnen.

Achtergrond artikelen

Op onze website publiceren we regelmatig artikelen over onze manier van werken, geschreven door onszelf of mensen met wie we samen werken. Artikelen die alleen op onze website terug te vinden zijn, of eerder elders verschenen: zo schreven Alex en Linder verschillende artikelen voor het Permacultuur Magazine, en hield Alex in Seizoenen een jaar lang de ontwikkelingen in haar permacultuur tuin aan huis bij – deze artikelen komen het komende jaar ook hier op de website te staan.

  • Onze eigen artikelen vindt je hier.
  • Artikelen van anderen over ons en onze manier van werken vindt je hier.
  • We plaatsen regelmatig nieuwe artikelen op de website. Op de hoogte blijven? Geef je dan hiernaast op voor de blog en ontvang een mail zodra we iets nieuws publiceren. Of geef je op voor onze nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar een overzicht van de ontwikkelingen op de tuinder, onze activiteiten en nieuwe artikelen.