Workshop Actief Beluchte Compostthee

2015-03-21 voorkiemen 4Datum: 9 & 10 april.
Tijd: 10.00 -16.00
Kosten: € 125,- voor twee dagen

Lunch / koffie / thee inbegrepen.

Dag 1: theorie: bodem, bodemleven waarnemen via de microscoop, theorie ABC-thee
Dag 2: praktijk: zelf compostthee maken

In de bodem, maar ook op het oppervlakte van de stengels en bladeren van planten, leven allerlei gunstige micro-organismes. Niet alleen micro-organismes die de planten voeden, maar ook micro-organismes die de planten helpen zich te beschermen tegen ziekmakende micro-organismes. Door je planten of de bodem te ‘enten’ met deze micro-organismes krijg je sterkere planten die minder snel ziek worden, en kun je het bodemvoedselweb een handje helpen.

In deze workshop leren we hoe je de juiste micro-organismes kunt opkweken, door Actief Beluchtte Compostthee te maken. Omdat het belangrijk is te weten welke micro-organismes in je compost(thee) zitten, en of je de juiste aan het opkweken bent is het nodig om ze onder de microscoop te kunnen herkennen. Daarom zal ook het gebruik van een microscoop en het herkennen van micro-organismen tijdens de workshop aan bod komen.

Daarnaast leer je tijdens de workshop om welke organismes het gaat en wat ze met de bodem of voor je planten kunnen doen. Omdat we behoorlijk de diepte in gaan is voor deelname enige voorkennis over het bodemleven gewenst.

Het gebruik van ABC-thee is in recente jaren in de professionele tuin- en akkerbouw steeds populairder aan het worden. Veel tuinders rapporteren dat ze eigenlijk nog maar amper problemen met schimmelziektes ervaren, enkele fruittelers in Engeland die ABC-thee gebruiken zeggen inmiddels helemaal geen (biologische) bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken. Wij zijn dus erg enthousiast, en willen op Tuinderij De Voedselketen daarom aan de slag met ABC-thee. Daarom hebben we Birgit Albertsmeier uitgenodigd om ons daarmee op weg te helpen. Birgit volgde eerder de online cursus van de bodemonderzoeker dr. Elaine Ingham.

Ook geïnteresseerd om deze methode toe te gaan passen? Geef je dan op via tuinderij@devoedselketen.nl!