De lente kwam wat laat op gang, maar met het mooie weer de afgelopen dagen groeit alles goed door en is de lente volop losgebarsten:
Yacon
De Yacon is een een in Nederland nog vrij onbekend knol gewas uit de Andes, maar groeit ook goed in het Nederlandse klimaat. De knollen zijn wit van binnen en zijn erg sappig. De smaak wordt wel vergeleken met die van peren of meloen. De fruitige smaak geeft een vleugje zomer in de wintermaanden. Vanwege de fruitige smaak en textuur wordt de knol ook wel appelwortel genoemd.Meer lezen over “Yacon”
Romige pasta met bladkool
Deze heerlijke pastasaus brengt in de winter een beetje zomer op je bord – maar is natuurlijk ook heel erg lekker in de zomer. Een van de hoofdingrediënten is bladkool – dat kan boerenkool zijn, maar het is ook erg lekker met bijvoorbeeld palmkool of Taunton’s Kale. Elk geeft een lekkere variatie op het recept.
Hutspot uit de oude doos
Hutspot kennen we natuurlijk allemaal als een ‘oer Hollandse stamppot’. Maar aardappelen komen helemaal niet uit Nederland – hoe werd dat dan vroeger gemaakt? Met pastinaken in plaats van aardappelen! Met de licht zoete smaak van de pastinaak als lekkere aanvulling op de wortelen en de ui krijg je een heerlijke stamppot, net iets anders dan je gewend bent. Maar hoe maak je dat?
Winterpostelein
Winterpostelein is een echte wintergroente – ze groeit snel kan goed tegen de korte dagen en koude nachten. Gelukkig is het ook een lekkere groente die op veel verschillende manieren te bereiden is.
Winterpostelein heeft een licht zure smaak en knapperige textuur.
Als het gaat om keuzes maken
Auteur: Saskia van der Linden
Wanneer permacultuur gebaseerd is op een wetenschappelijk denksysteem en ethische principes, dan lijken dat op eerste gezicht heel heldere uitgangspunten. Totdat we samen gaan zitten om een en ander concreet uit te werken. Zowel over de wetenschappelijke basis als over de ethische zijde. Binnen de ethiek is die discussie essentieel, het is de basis van ethiek. Zij verwijst immers naar de waarde die iedereen individueel aan een zaak koppelt en tegelijk naar de meer universele normen die we daaruit afleiden. Daarmee is de basis voor een fikse discussie geboren.Meer lezen over “Als het gaat om keuzes maken”
Naar een betere bodemvruchtbaarheid
Auteur: Birgit Albertsmeier
Het bodemleven zorgt voor een optimale bodemvruchtbaarheid. De organismen hebben namelijk invloed op zowel de chemische bodemvruchtbaarheid (bij voorbeeld beschikbaarheid van voedingsstoffen) als de fysische bodemvruchtbaarheid (onder andere de waterhuishouding en de doordringbaarheid van de bodem voor plantenwortels). Helaas is het bodemleven in de bodem van onze tuinen en landbouwgronden in de loop der jaren sterk achteruitgegaan. Wat doet het bodemleven concreet? Valt het bodemleven nog te herstellen?
24 maart 2018: start cursus natuurlijke moestuin
Heb je al lang een moestuin en wil je nu meer aan de slag met natuurlijk tuinieren? Of ga je pas net beginnen en wil je meer leren over hoe je dat aan kan pakken? De cursus Natuurlijke Moestuin is zowel voor beginnende als meer gevorderde moestuiniers geschikt.
Wanneer: 24 maart, 14 & 28 april, 19 & 26 mei, 16 juni
Hoe laat: 10.00 – 15.00
Waar: Hoogstraatgemeenschap, Hoogstraat 301 a in Eindhoven
Prijs: € 350,- , inclusief: cursusboek, koffie en thee.
Neem voor aanmelden of meer informatie contact op met tuinderij@devoedselketen.nl
Meer lezen over “24 maart 2018: start cursus natuurlijke moestuin”
Recepten: winterse ovenschotel en knapperige salade.
Deze week zitten er in het pakket aardperen, pastinaak en pompoen. Laten dit nou precies de ingrediënten zijn van mijn lievelings ovenschotel.
Erg lekker met een paddenstoelen salade, bijvoorbeeld met de winterpostelein die ook in het pakket zat deze week.
Meer lezen over “Recepten: winterse ovenschotel en knapperige salade.”
Start Permacultuur Jaartraining in maart
In maart gaat een volledige jaartraining Permacultuur van start. Geschikt voor beginner en gevorderde.
Waar: in Liempde en op de tuinderij in Oirschot
Start: 10 en 11 maart
Tijden: zaterdag van 10.00 – 21.00, zondag van 9.30 tot 17.00
Docenten: Linder van den Heerik & Joanne Malotaux
Kosten: € 1170,- avondmaaltijd op zaterdag inbegrepen