Permacultuur Jaartraining 2020

Nog even en dan gaat er weer een nieuwe jaartraining van start. Dit is een intensieve opleiding waarin je in 9 blokken met een groep gemotiveerde mede cursisten in de wereld van permacultuur duikt. Maar hoe ziet zo’n cursus er uit, en wat kan je verwachten?

De cursus gaat op 8 en 9 februari van start, meer informatie over kosten en data vindt je hier.

Direct aanmelden kan hier.

Meer lezen over “Permacultuur Jaartraining 2020”

Vele handen …

Op 3 en 4 december gingen de handen uit de mouwen op de tuinderij. Naast de een jarige groenten hebben we al fruitbomen en struiken, en dit jaar zijn de eerste vaste planten zoals rabarber en asperge de grond in gegaan. Daarnaast hebben we een stukje waar we willen experimenteren met wat minder bekende voedselbos gewassen. Op een stukje van 1000 m2 hebben we deze week ons mini-voedselbos aangeplant. Met honingbes, bosbes, chechuan peper, pawpaw en winterharde citroen.

Meer lezen over “Vele handen …”

Leren met de Voedselketen

Permacultuur Jaartraining | Achtergrond artikelen | Workshops | Meewerkdagen | Op maat

Naast groenten verbouwen we op de Voedselketen ook kennis. Kennis over uiteenlopende onderwerpen van permacultuur en de bodem tot ontwerpen en ethiek. We zijn nieuwsgierig en blijven daarom zelf steeds leren en experimenteren – allemaal gebaseerd op en getoetst aan de dagelijkse praktijk op de tuinderij.

Natuurlijk proberen we die kennis ook voor anderen toegankelijk te maken. Hieronder de verschillende mogelijkheden, van no-budget opties tot losse workshops of een intensieve jaartraining.

Een overzicht van al onze activiteiten vindt je in onze agenda. Hier kondigen we ook onze jaarlijkse open dag aan die eind augustus plaats vindt.

Meer lezen over “Leren met de Voedselketen”

Snelle risotto met groenselderij en prei

Het fijne van dit recept is dat je er het hele seizoen door makkelijk mee kan variëren. In plaats van prei kan je ook (bos)ui gebruiken. De groenselderij kan je bijvoorbeeld met snijbiet, raapsteel, spinazie, groene asperge of paksoi. Let er met snijbiet, raapsteel en paksoi op dat je de gesneden stelen eerst toevoegt, en het blad pas op het laatste moment.

Meer lezen over “Snelle risotto met groenselderij en prei”

Samen werken aan de landbouw van de toekomst

De landbouw in Nederland loopt tegen haar grenzen aan, niet alleen als het om stikstof gaat. Klimaatverandering, terugloop van biodiversiteit, de leegloop van het platteland.

Gelukkig kan het anders – op een manier die niet alleen beter is voor het milieu maar juist ook voor de boeren zelf. Meer lezen over “Samen werken aan de landbouw van de toekomst”

Werken aan een betere bodem

Op de Voedselketen werken we met plantaardige bemesting – omdat we denken dat het beter is voor de bodem, en voor de planten. Maar ook omdat we niet afhankelijk willen zijn van een veestapel. In de overgang naar meer extensieve vormen van veehouderij komt er steeds minder mest ter beschikking voor ander vormen van landbouw. Als een veehouder zelf krachtvoer produceert, is de mest van de koeien nodig om de kringloop te sluiten. Als koeien meer in de weide staan in plaats van op stal blijft er minder mest over om elders te gebruiken. En naarmate meer mensen overgaan op een plantaardig dieet zal de veestapel krimpen en daarmee de beschikbare mest.

Meer lezen over “Werken aan een betere bodem”

Actief Beluchtte Compostthee

Auteur: Alex Schreiner

Dit artikel verscheen eerder in nummer 3 met het thema ‘voedselbossen’ in het Permacultuur Magazine.

Met actief beluchte compostthee zou je het bodemleven een handje kunnen helpen de bodem weer naar een gezonde balans te brengen. In de vs en Australië haalt Elaine Ingham goede resultaten – ze helpt boeren over te stappen naar biologisch, zonder verlies in opbrengst. Maar wat is compostthee eigenlijk, en waarom zou je het gebruiken?

Meer lezen over “Actief Beluchtte Compostthee”